Tiesitkö

Oletko jo valmistautunut brexitiin?

Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) ero Euroopan unionista eli niin kutsuttu brexit tapahtuu 29.3.2019 ja lähestyy nopeasti. Eron seuraukset ovat edelleen epäselvät, sillä UK:n ja EU:n neuvottelut erosopimuksesta ovat kesken. Tavoitteena on sopia muun muassa siirtymäkaudesta, jonka aikana tavaroiden vapaa liikkuvuus alueiden välillä säilyisi. Jos yhteiseen sopimukseen ei päästä, toteutuisi niin sanottu hard brexit ja tavaroiden vapaa liikkuvuus loppuu 30.3.2019. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki tavarat olisi tästä alkaen tulliselvitettävä ja vastuussa tästä olisivat tavaranhaltijat eli tuojat ja viejät.

Kiire painaa kaikkia osapuolia

Tällä hetkellä neuvotteluilla on kiire. Erosopimuksen täytyy olla valmis viimeistään marraskuun puolessa välissä, jotta se ehditään ratifioida sekä UK:ssa että EU:ssa. Selvää on, että UK poistuu vapaasta liikenteestä, joten kysymys on enää siitä, pitääkö tulliselvityksiä ryhtyä laatimaan heti maaliskuussa 2019 vai vasta vähän myöhemmin.

Venyneiden neuvotteluiden vuoksi yritysten valmistautuminen eroon on ollut haastavaa. Tästä huolimatta asiaa ei missään nimessä kannata lykätä viimeisille viikoille. Viimeistään nyt kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia vaikutuksia brexitillä voi omaan liiketoimintaan olla ja miten erilaisiin vaihtoehtoihin voi varautua.

DHL Freight pysyy kartalla puolestasi

– Jos tähän aiheeseen liittyen on kysymyksiä tai tarvetta keskustelulle, meihin voi aina ottaa yhteyttä, sanoo Riitta Maaranen, Customer Service Manager & Customs Consulting, DHL Freight (Finland) Oy.

– Tällä hetkellä täytyy varautua pahimpaan eli tulliselvityksiin 30.3.2019 alkaen ja toisaalta toivoa parasta eli sopimuksen syntymistä ja sen mahdollistamaa 21 kuukauden siirtymäaikaa. Monet asiat ovat vielä epäselviä. Ei esimerkiksi tiedetä, olisiko syntyvässä sopimuksessa tullietuuksia tai miten alkuperän osoittaminen hoidetaan. Me olemme kuitenkin aktiivisesti mukana yhteistyöverkostoissa ja pidämme yhteyttä tulliin. Varmistamme kaikin keinoin, että tietomme aiheesta ovat jatkuvasti ajan tasalla.

Britannian EU-eron astuessa voimaan DHL Freight Customs -tiimi on valmis tekemään tuonti- ja vientihuolinnan asiakkaidensa UK-lähetyksille. Lisäksi tulliselvityksiä tehdään muiden kuin  DHL:n kuljettamille lähetyksille.

– Meiltä saa koko ajan tietoa tilanteesta ja sen etenemisestä. Neuvomme mielellämme kaikissa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä. Meiltä saa myös vaikkapa yhteyshenkilön, jonka kanssa voi keskustella heti, kun päätökset tulevat, Maaranen neuvoo.

Kysyttävää brexitistä? Täytä alla oleva lomake, ja otamme yhteyttä!

Haluan kuulla lisää

Ottakaa minuun yhteyttä