Tiesitkö

Maantiekuljetusten horisontissa: auringonpaistetta vai kasaantuvia myrskypilviä?

Maantiekuljetusten näkymät Euroopassa vuodelle 2019 ovat tällä hetkellä ehkä jopa yllättävän suotuisat, kun huomioidaan toimintaympäristön poliittinen epävarmuus ja kauppakiistat, jotka keräävät taivaanrantaan tummia pilviä ja hidastavat talouskasvua Euroopassa.

BKT:n kasvuvauhti maailmanlaajuisesti näyttää alenevan vuoden 2018 kasvutasosta, mutta ennusteet vuodelle 2019 lupaavat yhä kasvua läpi Euroopan. Lisäksi makrotalouden tärkeimmät eurooppalaiset indikaattorit näyttävät pääosin vakailta tai ylöspäin trendaavilta. Tämä viittaa pysyvään luottamukseen päätöksentekijöiden keskuudessa.

Kapasiteettipula uhkaa nostaa hintoja

Yleisten talousnäkymien lisäksi maantiekuljetusten näkymiin vaikuttavat monet muut tekijät. Lokakuun puolessa välissä Saksassa hyväksyttiin ehdotus tiemaksujen korotuksesta tammikuun 2019 alusta alkaen, mikä nostaa kuljetusten hintoja alueella.

Maantiekuljetusten osalta huolestuttavinta kuitenkin on jatkuva kapasiteettipula. TimComin kapasiteetti-indeksi on edelleen erittäin korkealla tasolla, ja kuljetuskustannukset ovat indeksin mukaan kasvaneet merkittävästi.Kapasiteettiongelma näyttää lisäksi jatkuvan myös tulevaisuudessa, sillä muutaman vuoden sisällä eurooppalaisista kuljettajista on eläköitymässä jopa kaksi kolmesta. Kuljettajia tarvittaisiin nopealla tahdilla lisää jopa 50 000.

Toisaalta raskaiden kuorma-autojen rekisteröinnit kasvoivat syyskuussa 4,5% verrattuna vuoteen 2017. Kasvun vetäjinä ovat Euroopan tasolla erityisesti Ranska, Puola ja Italia. Päättäjien luottamus talouteen ja kasvuun näyttää säilyvän vuodelle 2019, joten kapasiteettipulasta ja sen aiheuttamasta hintojen nousun paineesta ja epävarmuustekijöistä huolimatta tuleva vuoden horisontissa kuitenkin kajastelee orastava auringonpaiste.

Tarvitsetko apua logistiikkaan liittyvissä kysymyksissä? Täytä alla oleva lomake, ja otamme yhteyttä!

Haluan kuulla lisää

Ottakaa minuun yhteyttä