Tiesitkö

Luonnonkatastrofien jälkeisissä avustustoimissa lentokenttä voi muodostua pullonkaulaksi

Lentokentillä on erittäin merkittävä rooli kansallisen ja kansainvälisen avun nopeassa toimittamisessa katastrofialueille. Mikäli lentokenttä ei ole ennakolta tehnyt toimintasuunnitelmaa katastrofin varalle, infrastruktuurille aiheutuneet vauriot tai kapasiteetin puute voi tehdä siitä pullonkaulan avun toimittamiselle. Nopea ja ammattimainen logistiikka lentokentällä auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

Tämän vuoksi Deutsche Post DHL Group (DPDHL) ja YK:n kehitysohjelma UNDP kehittivät yhteistyössä GARD-ohjelman, Get Airports Ready for Disaster. Sen päätehtävä on tuoda kaikki tärkeät sidosryhmät – lentokenttäoperaattorit, pelastus- ja turvallisuusviranomaiset, tulli ja lentokentän johto – saman pöydän ääreen miettimään, mitkä tekijät voisivat aiheuttaa ongelmia avustustoiminnassa ja miten niistä voidaan selviytyä. Nyt jo lähes 40 lentokenttää on koulutettu 17 eri maassa.

Hädässä on oltava läsnä

DPDHL tekee myös katastrofiaputyötä yhteistyössä YK:n humanitaaristen asiain koordinointiyksikön UNOCHAn kanssa. Konsernimme katastrofiaputiimit (Disaster Response Teams, DRT) koostuvat DHL:n palveluksessa olevista logistiikan ammattilaisista, jotka ovat saaneet koulutuksen avustustehtäviin.

Tiimi lähtee katastrofialueelle UNOCHAn kutsusta, ja sen tehtävä on käsitellä lentokentälle saapuvia avustuslähetyksiä – purkaa, lajitella, ja järjestää varastointi. Näin avustusjärjestöjen on helpompi hoitaa tarvikkeiden edelleen kuljettaminen avun tarvitsijoille.

”Konsernimme DRT-verkostoon kuuluu yli 400 koulutettua vapaaehtoista, jotka ovat valmiita osallistumaan avustustehtäviin 72 tunnin kuluessa, tarvittaessa jopa kolmen viikon ajan kerrallaan.”

Katastrofiaputiimit ovat osa DPDHL:n GoHelp-katastrofiapuohjelmaa, joka on ollut käynnissä vuodesta 2005 yhteistyössä YK:n kanssa. Yhteistyön aikana DRT:t ovat olleet avustustehtävissä 39 kertaa eri puolilla maailmaa – viimeksi viime vuonna Ecuadorin maanjäristysalueella ja Fidzi-saarille iskeneen trooppisen myrskyn jälkitilanteessa.

Lue lisää DHL:n katastrofiapuohjelmasta