Palvelut

DHL FREIGHT CUSTOMS

APUA MAAHANTUONNIN ARVONLISÄVEROTUKSEN MUUTOKSEEN

Maahantuonnin arvonlisäverotuksessa tapahtui vuoden vaihteessa muutoksia arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen tekemien tuontien osalta: verotus ja valvonta siirtyvät tullilta verottajalle, ja samalla arvonlisäveron laskenta siirtyi maahantuojien vastuulle.

Käytännössä kaikki tapaukset, joista on saatu Tullin hyväksytty luovutuspäätös 31.12.2017 mennessä, hoidetaan myös mahdollisten oikaisujen ja valitusten osalta Tullin kanssa. Jos luovutuspäätös on hyväksytty 1.1.2018 tai sen jälkeen, tulee kaikki siihen liittyvät korjaukset tehdä Tullin sijasta verottajalle. Ilmoittaminen ei muuten tule muuttumaan ja tullauksia tehdään kuten ennenkin. Tulli ei kuitenkaan vuoden 2018 alusta alkaen enää vahvista arvonlisäveron määrän muodostumista tai arvoa.

Muutos tarkoittaa sitä, että kun maahantuonnin arvonlisäveron kulu on aiemmin määräytynyt tuontipäivänä, ei sitä enää tarvitse maksaa ennen sen vähentämistä. Sen yhteydessä voidaan siis käyttää samaa lykättyä menettelyä kuin muutenkin arvonlisäveron kohdalla. Kulut voidaan nyt kohdistaa samalle kuukaudelle, jolle kulu muodostuu. Jos tullauspäätös on annettu esimerkiksi tammikuussa, tiedot ilmoitetaan tammikuun arvonlisäveroilmoituksessa, joka annetaan viimeistään 12. maaliskuuta.

Arvonlisäveron laskenta siirtyi maahantuojan vastuulle

Maahantuonnin arvonlisäveron ilmoittamista ja maksamista varten asiakkaan tulee nyt itse laskea veron peruste ja määrä oma-aloitteisesti. Maahantuonnista suoritettavaa veroa koskeva vähennys sisällytetään muiden vähennettävien verojen kanssa samaan veroilmoituksen kohtaan. Arvonlisäveroilmoituksessa on tätä varten kaksi uutta kenttää: veron peruste ja veron määrä. Jos tuodut tavarat käytetään kokonaan vähennyskelpoiseen tarkoitukseen, veroa ei jää tuontivaiheessa maksettavaksi. Arvonlisäverovelvolliset yritykset ilmoittavat kaikki arvonlisäverot samalla verokauden veroilmoituksella.

Uusi huolintapalvelu helpottaa veroilmoituksen tekemistä

DHL Freight tarjoaa muutoksen johdosta asiakkailleen nyt uuden huolintapalvelun. Raportoimme asiakkaalle kuukausittain maahantuonnin ALV-perusteen ja -määrän edellisen kuukauden aikana tehdyistä tullauksista, joista asiakas saa OMA Veroon ilmoitettavat määrät (totaali/kk). Raportti toimitetaan asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiin ajastetusti siten, että mahdollisille muutoksille jää vielä aikaa. Esimerkiksi tammikuun raportit toimitetaan helmikuun loppupuolella, hyvissä ajoin ennen maaliskuun 12. päivää.

Lisätietoja aiheesta saat ottamalla yhteyttä omaan DHL Freightin huolinnan yhteyshenkilöösi tai osoitteeseen customs.fi@dhl.com

Katso maahantuonnin ALV-ilmoituksen raportin malli (PDF)